(0)
Zaloguj się:

Eko Pralinki zamiast czekolady :)

Muszę podzielić się z Wami moim najnowszym odkryciem, a mianowicie Eko pralinkami własnej roboty :)

Tu od razu chciałabym wszystkich kulinarnych blogerów, kucharzy i inne osobistosci w dziedzinie gotowania, a nawet, a może zwłaszcza samą Panią Magdę Gessler, poinformować, że nie zamierzam konkurować z nikim o tytuł muzy kulinarnej roku. Na codzień robię wszystko na przysłowiowe oko i nie dorastam do pięt pierwszej lepszej gospodyni domowej, a co dopiero kulinarnym vipom. Za to w moim domu każda potrawa, za każdym razem smakuje inaczej, dzieki czemu kuchenna nuda nam nie grozi :) Dla każdego komu znudziło się robienie ciasta marchewkowego, przedstawiam przepis na fajną zdrową przekąskę - Eko Pralinki z daktyli.

Pralinki są idealną przekąską dla dzieci - dzięki użytym w nich daktylom dostarczą naszym pociechom jeszcze więcej energi (w sumie to nie wiem czy jako zaletę powinniśmy to traktować ;)) ale również błonnika, witamin z grupy A, B1, C, B2, soli mineralnych, antyoksydantów i wapnia. Również możliwość wmiksowania w pralinki miodu, płatków jaglanych czy np żurawiny sprawia, iż w łatwy i smaczny sposób przemycimy do diety naszych dzieci niezbędne dla ich zdrowia składniki. Pralinki są też przepyszną bombą energetyczną dla chodzących po górach, jeżdżących rowerem czy uprawiających CrossFit :) Śmiem twierdzić, że nawet najbardziej zahibernowanym pod kocykiem, przed telewizorem, niedzwiedziom dodadzą energii na cały dzień.

 

Składniki:

0k 500g daktyli - można podjadać podczas robienia

łyżka stołowa oleju kokosowego nierafinowanego

łyżka stołowa miodu

łyżka stołowa płatek jaglanych

wióki kokosowe

kakao

 

Przygotowanie:

Daktyle moczymy w gorącej przegotowanej wodzie ok 30min. Po odsączeniu dodajemy do nich olej kokosowy i miód oraz miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy płatki jaglane i króciótko miksujemy. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki obtaczając je w wiórkach kokosowych lub kakao. Chowamy do lodówki na kilkanaście godzin, aby lekko stwardniały. Ostrzegam, iż niektórzy nie są w stanie spróbować schłodzonych Eko Pralinek - zjadają je duuuuużo wcześniej nie pozostawiając ani okruszka :)

Smacznego!

© 2018 DesignEKO